המון שואלים אותי לגבי שיפור מהירות אתר שברשותם, ברשת זורקים כל מיני ציונים של בדיקות מהירות 90, 100 וכו' … בואו נתחיל בזה שמהירות אתר היא סיגנל מאד חשוב היום בדירוג האתר, אך לא רק, יש עוד המון סיגנלים ואם המהירות שלכם תהיה 90 ולא 100 זה לא קריטי, אנחנו מדברים פה על מהירות של מיליסקנד לפעמים שהגולש אפילו לא מרגיש, אז לא הייתי מתרגש יותר מדיי מציונים, כן הייתי מנסה להגיע ל 100, אבל לא בכל מחיר ולא במחיר של עיצוב ונראות, אם שינוי של רקע או וידיאו יעלה לכם את הציון ב 10 נקודות, אז זה כן שווה, אבל בשביל לקפוץ ב 1-2 נקודות, לא הייתי טורח.
את מהירות האתר שלכם מומלץ לבדוק ב2 פלטפורמות שהן המובילות לבדיקת מהירות.
אחת היא כמובן הבדיקה של גוגל שנותנת לכם ציון מ 0 עד 100 עם המלצות לתיקונים.
הבדיקה השנייה היא של GTmetrix שנותנת לכם המון פרטים נוספים עם גרפים ואפשרויות ניתוח מתקדמות. הציונים שם מתבססים על אותיות כש A הכי גבוה ו F הכי נמוך (fails)
השפעת השרת שלכם על המהירות של האתר
מהירות אתר מושפעת מהמון דברים, בראשית היא מושפעת ממצב השרת שהאתר שלכם נמצא, שרתים שיתופיים נוטים להיות איטיים יותר כיוון שהמשאבים שלהם מוגבלים ויושבים עליהם המון אתרים שונים כך שאתם משתפים את כל המשאבים של השרת, הביצועים והתעבורה עם כל אותם אתרים שיושבים עליו, ככל שהעומס על השרת יהיה גדול יותר הוא יהיה יותר איטי ותרגישו את זה גם בזמני הטעינה והציונים.
לאתרים ממש קטנים לא צריכה להיות בעיה וניתן לסחוב ככה, ממליץ לנתר את הפעילות של השרת בדחיפות גבוהה יותר ולראות אם אתם מרגישים שיש בעיה במהירות.
דאגו רק שהשירותים של השרת יהיו מעודכנים, גם גירסת ה PHP משפיעה על מהירות האתר, גרסאות חדשות יותר מבצעות ניהול משאבים ונתונים במהירות גבוהה יותר וביעילות טובה יותר.
אם אתם רוצים לעשות קפיצה מאד גדולה אז מומלץ ללכת על שרת יעודי / VPS יש המון חברות טובות בשוק, המחירים אבל יכולים להרתיע את רוב בעלי האתרים, כיוון שזאת הוצאה חודשית לא קטנה.
אנחנו בוובקלאב אגב, מציעים חבילות אחסון אתרים במחירים נוחים, כאשר השרתים שלנו לא עמוסים ולא מאוחסנים בהם מאות אתרים, אנחנו דואגים לשמור על כמות סבירה שלא תעמיס על השרתים, השרתים שלנו מאוחסנים בארץ ומתוחזקים באופן שוטף.
אופציה נוספת שאני מאד ממליץ זה לרכוש אחסון דרך Cloudways, החברה הזאת פשוט מטורפת, אתם יכולים בעקרון במחיר מאד זול לרכוש שרת VPS משלכם ובקלות להרחיב את הקיבולות שלו גם בזיכרון וגם במעבדים והמחירים מאד נוחים. ממליץ לבחור בשרת שנמצא בפרנקפורט או אמסטרדם.
יכול להגיד לכם שיש להם ביצועים באמת מטורפים, במקרים בהם הסתבכתי עם שיפור מהירות של אתר מסוים, עשיתי דבר מאד פשוט – העברתי את האתר מהשרת הקיים לשרת של Cloudways והציונים קפצו למעלה בטירוף, יש להם שם איזה מנגנון ניהול משאבים מאד מפותח שגורם לאתרים לרוץ ולהיטען במהירות וזה אפילו בלי כל מיני פלאגינים ושיפורים בקוד, פשוט שיפור דרך הביצועים של השרת.
אני אעבוד על מדריך כיצד בעצם לבצע את ההתקנה שם, למרות שלדעתי המשתמש הסביר יכול לעשות את זה בקלות ובמהירות גם לבד, אבל שווה לעקוב אחר הפרסומים באתר וללמוד איך להגדיר נכון.
שיפור מהירות אתרים שאינם בוורדפרס
אם יש לכם אתר שנמצא במערכת שאינה וורדפרס אתם ברוב המקרים תצטרכו להתעסק עם הקוד. אם זאת מערכת קוד סגור, אתם תצטרכו לדבר עם החברה שנותנת לכם את השירות של המערכת על מנת שישפרו לכם את המהירות. ברוב המקרים התוצאות יהיו מוגבלות, כיוון שמאד קשה לתת מענה של 100% לכל אתר ואתר במערכת קוד סגור, כל אתר והדרישות שלו ולא תמיד ניתן לבצע את ההתאמות הנדרשות ככה שישפיעו על כולם באותו האופן.
בשביל ההתחלה, ההמלצה היא לדאוג שהתמונות שלכם לא יהיו בגדלים לא פרופורציונליים למה שאתם מציגים באתר, ככה שאם אתם מציגים תמונה בגודל 300 על 500, לדוגמה, אז תעלו אותה ככה לשרת, אל תעלו תמונה בגודל 2000 על 1500 ותעשו לה הקטנה דרך הקוד, כי האתר יטען את כל הגודל של התמונה והקובץ ורק אז יקטין אותו ויזואלית – ככה שסתם אתם מבצעים את הטעינה של התמונה הגדולה וזה לוקח זמן. תדאגו שהתמונות יהיו בגדלים שאתם צריכים ותנסו להקטין את הקובץ כמה שיותר ולשמור עליו שיראה נורמלי. כבר נתקלתי באתרים שבשביל מהירות אתר הורידו את הרזולוציות למצב שרואים ממש פיקסלים ונקודות על התמונות, זה נראה מגוחך ולא יפה בכלל, יש גם גבול לאן הולכים עם המהירות.
תדאגו שוידיאו יהיה דרך יוטיוב ושהטעינה שלו תהיה רק שהגולש לוחץ עליו, ככה תמנעו מטעינות של סרטונים מיותרים בלי שהגולש בכלל ירצה לצפות בו.
וכמובן , תדאגו בקוד שרק מה שצריך יטען ואם הגולש מבצע פעולה שנדרשת טעינה נוספת, רק אז אותם קבצים יטענו, הדבר ישפר לכם את המהירות באופן משמעותי. והשרת כבר אמרנו?
שיפור מהירות אתר וורדפרס
כל החלק הזה עד הסוף יתייחס למערכת וורדפרס – אז כמו שאתם יודעים (או שלא), וורדפרס היא מערכת קוד פתוח. למערכת קוד פתוח יש יתרונות ויש חסרונות. היא גם אחת מהמערכות הנפוצות יותר בעולם לבניית אתרים ולכן כל מה שאתם צריכים, מישהו כבר דאג ועשה את זה לפני, זאת אומרת שיש לכם מאות, אלפים ואפילו יותר של פלאגינים ותוספים שאתם יכולים להתקין באתר לצורך שיפורו.
הפלאגין הכי מפורסם והכי חזק בכל הנוגע לשיפור מהירות הינו כמובן הרוקט, הפלאגין הזה נוגע בכל אזור באתר שלכם, באמצעותו אתם יכולים לשפר מהירות בלי ידע בקוד ובלי צורך במתכנתים, הוא אומנם בתשלום, אבל שווה כל שקל! , לרכישת הרוקט ניתן ללחוץ כאן.
אם יש לכם כבר רוקט, אתם מוזמנים לצפות במדריך שהכנתי במיוחד, כיצד ומה להגדיר על מנת לקבל ממנו את התמורה הטובה ביותר.
אל תתבלבלו, הפלאגין הזה מדהים, אבל אתם תצטרכו לשחק עם ההגדרות עד שתקבלו את התוצאה הכי טובה עבורכם, יש שם דברים שאם תגדירו יכולים לשבור לכם את האתר, לכן אני ממליץ לערוך גיבויים לפני זה ולבדוק כל פעם לאחר שאתם מבצעים שינוי שהכל תקין (מומלץ גם לבדוק את האתר דרך גלישה מוסתרת ובלי להתחבר לאדמין כדי שלא תטענו שום דבר מהקאש וככה תראו את זה כמו גולש רגיל)
במידה ותראו שמשהו לא תקין, תמיד אפשר לבטל את האפשרות שהפעלתם והאתר אמור לחזור לקדמותו.
פלאגינים של כיווץ תמונות
כמו שרשמתי למעלה בחלק של מערכות שאינן וורדפרס, אחד מהדברים שקשורים במהירות אתר הינו זמני הטעינה של העיצוב והתמונות, במערכות קוד סגור יש צורך בטיפול פרטני לכל תמונה ותמונה ולדאוג שהגדלים הנכונים יעלו וברזולוציה קצת נמוכה כדי שהגודל של הקובץ יהיה קטן יותר, זה המון עבודה למי שעושה את זה ידנית.
למזלנו בוורדפרס יש אפשרות לעשות הכל אוטומטית, יש לא מעט פלאגינים שעושים לכם את העבודה, הפלאגין רץ על התמונות ומאתר אותם, בודק את מצבם ואוטומטית מקטין לכם את הגודל שלהם ככה שהקובץ יהיה קטן יותר והאיכות לא תיפגע יותר מדיי, בנוסף יש כאלה שגם עושים את זה באופן אוטומטית בכל פעם שתעלו תמונה הוא כבר יעבור עליה ויטפל בזה אוטומטית.
אחד מהפלאגינים המפורסמים והכי טובים (שאני גם עובד איתו) הוא ה shortpixel, הגירסה החינמית שלו נותנת לכם לטפל בכ 100 תמונות בחודש. אם אתם רוצים מעבר, תצטרכו לרכוש קרדיט, שלא עולה הרבה – 10 אלף תמונות עולה רק 10$ שזה כלום לעבודה שזה יחסוך לכם.
בנוסף אם אתם מנהלים אתרים של לקוחות, אתם יכולים לחבר לכל לקוח את הפלאגין באמצעות API שונה (פר לקוח) וככה כל עוד הלקוח נמצא אצלכם בריטיינר שירות המערכת עובדת אצלו ובמידה והוא מסיים את ההתקשרות איתכם, אתם יכולים לסגור לו את הגישה תוך שניה והוא כבר לא יוכל להשתמש במערכת.
פלאגין להשעיית טעינת קבצים
אחד מהקריטריונים למהירות הינו כמות הקבצים שהאתר שלכם טוען בקוד, הקבצים יכולים להיות תמונות, וידיאו, סקריפטים כמו JAVA, AJAX וקבצי עיצוב של CSS, אז נכון שאם יש לכם את הרוקט אתם יכולים לדאוג שהטעינה תהיה מינימלית ולפעמים גם לדאוג לכך שיטענו רק בזמנים שצריך (בלי לשבור את האתר) , אך גם אם אתם משתמשים ברוקט חלק מקבצי הקאש עדיין יטענו ללא צורך, כאן מגיע הפלאגין flying scripts באמצעותו ניתן לשלוט במתי יטען קובץ הקאש , כמו כן ניתן להגדיר לו שם גם קבצים אחרים שאתם יכולים להשעות טעינה.
שימו לב, הפלאגין הזה הוא קצת יותר מתקדם, אני ממליץ לראות הדרכות לפני זה באינטרנט איך להשתמש בו ולמה, שימוש לא נכון יכול לפגוע לכם בביצועים ובאתר.
קלאודפלייר
בטח רובכם שמעתם על השירות של קלאודפלייר ואם לא… אז זה הזמן לשמוע
קלאודפלייר היא בעצם רשת CDN של שרתים שמנתבת את התעבורה של האתר דרך רשת עצומה שפרוסה בכל הגלובוס.
למה זה בעצם טוב? המערכת יודעת לנתר איפה הגולש נמצא ולנתב אותו לשרת הכי קרוב אליו ככה שהטעינה תהיה מהירה יותר. במקום לבקש את האתר משרת שנמצא בזימבבואה (סתם לצורך ההדגמה) הם ידאגו שהאתר יטען מישראל והגולש שנמצא בחיפה לדוגמה לא יצטרך להגיע עד שרת בזימבבואה (וירטואלית כן? הוא לא באמת טס לשם עכשיו), אלא יגיע לשרת שנמצא בישראל.
בנוסף המערכת שלהם יודעת לייעל את הטעינה של הקבצים, היא יודעת לשכפל את האתר ולאחסן אותו אצלה וככה לייעל את המהירות. בנוסף יש למערכת מגוון רחב של כלים להאצת זמני טעינה (חלקם בתשלום).
גם הגירסה החינמית שלהם עדיין תשפיע לטובה על מהירות התגובה של האתר שלכם ותדאג גם לאבטחה יותר טובה. ניהול ה DNS שלהם הוא אחד המהירים והאמינים בעולם. רק הניהול עצמו ישפר לכם את המהירות בכמה מיליסקנדים טובים ואפשרויות האבטחה (אפילו החינמיות) יעזרו לכם לחסום התקפות ולהחביא את כתובת האיפי האמיתית של השרת.
משתמשים באלמנטור? יש אפשרויות שיפור מהירות בגירסת בטא
אם אתם משתמשים בפלאגין של אלמנטור לניהול התוכן הויזואלי באתר שלכם כדאי לדעת שאלמנטור התחילו לפתח גם את התחום של שיפור מהירות, כרגע זה בבטא ואת האמת לא שיחקתי עם זה יותר מדיי כי הפלאגינים שיש לי עושים את העבודה, אבל למי שמעוניין לנסות וללמוד עוד ניתן להשיג כאן עוד מידע.
ניתן להגיע לחלק הזה באתר דרך אלמנטור->הגדרות->ניסויים.
מעבר לזה שאני ממליץ לנסות ולבנות כמה שפחות חלקים באלמנטור ואם אפשר להכניס את הכל לתוך אלמנט אחד זה יותר טוב מלפתוח המון אלמנטים (ריבועים) , זה מעמיס על ה DOM.
סיכום
מהירות אתר היא סיגנל מאד חשוב, רבים נוטים לזנוח אותה ולא לטפל בה, אך היא סיגנל מאד חשוב, הדורש גם תחזוקה באופן שוטף. גוגל משנים מדיי פעם את הקריטריונים ואת הדרך שהם מודדים את הציונים, לכן צריך לבדוק כל כמה זמן את הציונים שלכם ולעשות התאמות בהתאם.
אם אתם משתמשים במערכת וורדפרס יש לכם גמישות גדולה יותר מאשר אתרים אחרים ואתם יכולים בקלות להשיג את התוצאות הנדרשות וגם להתאים את עצמכם לשינויים ועדכונים שיהיו בהמשך הדרך ולא להיות תלויים במתכנתים ומערכות סגורות.
אייל מזרחי
מעל עשור שאני עוסק בתחום השיווק ברשת (SEO), פריק מחשבים מתמיד, בעבר היה בבעלותי אחד מאתרי הפורומים הגדולים ביותר לנוער.
ניסיון רב בתחומים התחרותיים ביותר ובעל לא מעט נכסים אינטרנטיים.
נשוי + 3 , גר בקריות ונותן ייעוץ בתחום ה SEO וPPC.