לא, אנחנו לא הולכים לדבר פה על חיות, אלא דווקא על גוגל (כמה מפתיע…) , גוגל ידועים בשמות שהם נותנים לעדכון מנוע החיפוש שלהם, בד"כ השמות הם שמות של חיות, שני המפורסמים שבהם הינם פינגווין ופנדה, שני העדכונים המשמעותיים ביותר בשנים האחרונות בתחום קידום האתרים.
יום בהיר אחד הבינו בגוגל שכל העניין הזה של מנוע החיפוש הולך ומאבד מהקונספט שהם רצו שיהיה לו, מנוע חיפוש איכותי שהמשתמש מחפש בו משהו וגם מוצא, חברות הקידום מאידך גם הבינו מהר מאד את הטריק כיצד לקדם אתרים במהירות לראש הסולם, כאשר הדגש באותם הזמנים היה בעיקר קישורים וכמה שיותר, תקשר לאתר שלך כאוות נפשך מאיפה שאפשר ותגיע במהירות למקומות גבוהים, רק תדאג שיהיה לך יותר מהמתחרים שלך וההצלחה מובטחת, כדי להגיע כמה שיותר מהר לראש התוצאות החברות ובעלי האתרים התחילו להשקיע יותר על קישורים ופחות על התוכן עצמו, מה שגרם לרשת להפוך למקבץ גדול של מאמרים זולים, ללא ערך, שאיכותם ירודה, מיליוני תכנים ירודים היו מועלים לרשת בשביל קישורים, אתרים ירודים היו עולים לתוצאות החיפוש והכל למען אותה מטרה נעלה – אך פחות מועילה, כך הסתבר עם הזמן .
עוד בנושא על: קידום אתרים.
סרטון שבו מאט קאטץ מסביר מה באמת חשוב לגוגל באתר האינטרנט ועל מה כדאי לשים דגש
גוגל הבינו שאם המצב הזה ימשך הם יאבדו את המטרה שלשמה הוקם המנוע חיפוש והרשת אוי הרשת, לך תמצא מוצר שאתה צריך או פיסת מידע בים המידע הזול וחסר הערך שקיים.
פנדה היה העדכון שבא לשים סוף לעניין, הוא נתן דגש לאיכות התוכן באתרים, לא עוד מאמרים רדודים עם מילות מפתח שחוזרות על עצמם על מנת לתמרן את מנוע החיפוש, אלא באמת אלגוריתם חכם שיודע לקרוא את התוכן ולהבין באמת למה התכוון המשורר, האם העמוד הוא באמת עמוד איכותי או שהוא נוצר על מנת "לעבוד על מנוע החיפוש".
כמובן שההתחלה לא הייתה מושלמת, אבל עם הזמן האלגוריתם הזה השתכלל והיום אפשר להגיד שהוא בהחלט משרת את המטרה, אומנם לא במלואו ועדיין יש מקום לתיקונים, אבל המצב הרבה יותר טוב ממה שהיה בעבר.
כל כמה זמן גוגל מוציאים עדכון פנדה נוסף שמרעיד את עולם הקידום ומשנה שוב את המיקומים באתרים, מי שלא שם דגש על תוכן איכותי או הכללים המנחים של גוגל בד"כ נפגע.
סרטון של מאט קאטץ מצהיר כי סיגנל הקישורים לא הולך להיעלם בשנים הקרובות
אל עדכון הפנדה הצטרף מהר מאד עדכון הפינגווין, כאשר הוא המוצר המשלים של עדכון הפנדה, הוא מתייחס כולו לסיפור הקישורים, גוגל הבינו כי מקדמי האתרים ובעלי האתרים מנצלים לרעה את הכוח שיש לקישורים, לכן החליטו לשנות את כללי המשחק, כל מי שבנה פרופיל קישורים בעייתי ומלאכותי "חטף" ברגע שהעדכון עלה לאוויר, היום ישנם דגשים חד משמעיים בכל הנוגע לקישורים נכנסים לאתר, למרות שכאשר יצא העדכון לאוויר כולם אמרו שעידן הקישורים מת, הדבר אינו נכון, לקישורים יש עדיין משקל מאד נכבד בקידום האתר ובמיקומו, אבל הכללים להשגתם קצת השתנו ויש משקל מאד כבד כמו כן גם לנושאים אחרים באתר מה שמקטין את המשקל של הקישורים (לדעתנו רק במעט).
השבוע יצא עדכון פינגווין חדש מספר 3 , גם כאן ראינו תנודות מאד גבוהות במיקומים ברחבי העולם וישראל, כאשר מותגים חזקים בד"כ עלו למעלה ועסקים קטנים יותר (שכנראה התבססו על קישורים לא כל כך איכותיים) ירדו למטה ולעיתים גם נעלמו. מאד קשה להתאושש מעונש לאחר עדכון של פנדה או פינגווין, לכן כדאי לטפל בבעיות לפני שמקבלים את העונש.
ישנם דגשים מאד מרכזיים לכל עדכון:
דגשים לעדכון פנדה:
1. השתמשו בתוכן מקורי, אל תעתיקו ממקורות אחרים, דאגו שלא יעתיקו ממכם, גם תוכן מועתק מהאתר שלכם יכול להשפיע על דירוגים, במקרים כאלו ניתן לאיים בתביעה משפטית מול אתרים מפרים, ישנם כלים רבים לבדיקת מקוריות, המפורסם שבהם לבדיקת מקוריות של התוכן והאם התוכן מועתק: https://www.copyscape.com/ , כמו כן ניתן פשוט לקחת חלקים מהטקסט ולשים בגוגל ולראות האם מקבלים תוצאות נוספות, במידה וכן התוכן מועתק, יש לשים לב מי מוצג ראשון כאשר שמים את הטקסט בחיפוש, האתר שמוצג ראשון הוא האתר שגוגל רואה כמקור של התוכן והאתרים האחרים כמעתיקים.
2. כאשר אתם כותבים את התוכן, תחשבו על הגולש, תחשבו מה הגולש רוצה לקרוא, אל תחשבו על מנוע החיפוש או על ביטויים, גוגל יודע לעשות את ההשלכות הנכונות של נושא המאמר על הביטויים שאתם רוצים לקדם, כתבו נכון, בלי טעויות כתיב ובלי שגיאות תחביריות, הקפידו על פונטים קריאים, רווחים בין פסקאות, פיסוק נכון, השתמשו בתמונות, בסרטוני וידיאו, בכל דבר שיכול להעשיר את התוכן שלכם, גוגל מאד אוהבים תמונות וסרטונים בתוך התוכן – דבר המוסיף ערך לגולש.
3. תוכן איכותי הוא תוכן משותף, גוגל נותנים היום משקל רב לסיגנלים חברתיים, שתפו את התוכן שלכם בפייסבוק ובגוגל פלוס, ככל שהתוכן שלכם ישותף יותר, גוגל יראה בו כתוכן סמכותי ואיכותי – כמובן שזה בא ביחד עם סעיפים 1+2 ולא כסעיף בנפרד שעוקף את האחרים.
דגשים לעדכון פינגווין:
1. על מנת לבדוק פרופיל קישורים יש להיכנס לאחד משלל הכלים שיש ברשת לבדיקת קישורים, הידוע ביניהם הוא האתר של moz, https://moz.com/link-explorer ,כאשר אתרים מוכרים אחרים הם: https://ahrefs.com/ וגם https://majestic.com/ האתרים חינמיים עד לכמות מסוימת של קישורים ומעל הכמות יש צורך במנוי, אופציה נוספת היא להשתמש בכלי ניהול האתרים של גוגל, שם תוכלו למצוא את כל הקישורים שגוגל מצא שמקשרים לאתר שלכם וכמה קישורים מגיעים מכל אתר, שימו לב שהכלי הזה מתעדכן אחת ל3-4 חודשים ולכן יש לקחת זאת בחשבון – מומחים רבים בתחום נעזרים בכלי זה לניתוח והבנת פתרונות לאתר.
2. שימו לב שהקישורים שאתם מקבלים לאתר שלכם הם קישורים מאתרים רלוונטיים אליכם, קישורים שלא קשורים לתחום שלכם עלולים להיות חשודים כמניפולציה על גוגל, לדוגמה אם יש בבעלותכם אתר שנותן שירות אינסטלציה, יהיה זה חשוד מאד אם תקבלו קישור מאתר צילום… או מאתר מכירת טלפונים – יתרה מזאת חשוב שלא רק האתר יהיה בתחום אלה גם הדף הספציפי ממנו יצא הקישור לאתר שלכם.
3. הקפידו שהקישורים שלכם לא יגיעו ברובם רק לעמוד אחד, פריסת קישורים נכונה הינה פריסה בה האחוזים לרוב הדפים מאד דומים, עמוד שיקבל 80-90 אחוז מהקישורים יהיה מאד חשוד בפני גוגל.
4. הקפידו לגוון את טקסי העוגן לאתר, אל תשתמשו באותו הביטוי כל הזמן לעמוד, השתמשו גם בקישורי תמונות, גוגל יודע לעשות את ההקשר לבד, לדוגמה: תוכלו לקשר לעמוד פתיחת סתימות בביטויים: "פתיחת סתימות", "פתיחת סתימות במהירות" , "פתיחת סתימות ביעילות", "בואו לפתוח את הסתימות עם YYY" וכו, אם כל הקישורים שלכם יהיו על הביטוי "פתיחת סתימות" מהר מאד תמצאו שאת הסתימה הזאת כבר "לא תוכלו לפתוח" ותוענשו על ידי גוגל.
5. וותרו על קישורי פוטר, קישורי פוטר הינם קישורים שנמצאים בתחתית האתר ונראים בכל העמודים באתר, בעבר קישורים אלו היו הקישורים הכי פופולאריים כי יכולת מאתר אחד לקבל לכאורה לאתרך מהמון דפים קישורים, היום הערך של קישור פוטר הוא אפסי וברוב המקרים מזיק.
6. וותרו על קישורים מ"אתרי זבל" ואתרים לא איכותיים, לא קשה להבין איזה אתר הוא אתר זבל ואיזה אתר הוא איכותי, אתם יכולים לראות גם בעיניים, אתרים בעלי תוכן רדוד, בעלי המון קישורים יוצאים, אתרים עם עיצוב שבור, הם אתרים שכדאי להתרחק מהם.
נפגעתם מפינגווין או מפנדה?
למרות שמאד קשה לצאת מעונשים של פינגווין ופנדה, יש סיכוי, אבל צריך לעבוד מאד קשה, צריך לתקן את כל הליקויים על פי ההנחיות שרשומות למעלה, לטפל בתכנים משוכפלים ולא איכותיים, להוציא פרופיל קישורים קיים ולעבור קישור אחר קישור , להסיר קישורים בעייתיים ובמקביל לבנות קישורים איכותיים וחזקים, במידה ויש קישורים שאתם לא עשיתם, כדאי לפנות לבעלי האתר שם נמצאים הקישורים ולבקש להסיר, לא הסיר או לא הגיב? אתם רשאים לפנות לגוגל דרך כלי התכחשות מקישורים, גוגל הבינה שישנם מקרים שבעלי האתרים לא יוכלו להסיר קישורים, אז הם הוציאו את הכלי הזה בו תוכלו להתכחש לקישורים הללו ובעצם לסמן אותם מול גוגל, הכלי הזה מאד מסוכן למי שלא מכיר ולא יודע איך להשתמש, אז אני מציע להשתמש בו רק שבאמת נפגעתם ורק אם אתם באמת יודעים מה אתם עושים.
יש לכם עוד שאלות בנושא? אתם מוזמנים לפנות אלינו ונשמח לעמוד לרשותכם.
אייל מזרחי
מעל עשור שאני עוסק בתחום השיווק ברשת (SEO), פריק מחשבים מתמיד, בעבר היה בבעלותי אחד מאתרי הפורומים הגדולים ביותר לנוער.
ניסיון רב בתחומים התחרותיים ביותר ובעל לא מעט נכסים אינטרנטיים.
נשוי + 3 , גר בקריות ונותן ייעוץ בתחום ה SEO, PPC.