נתקלתי לא מעט בשאלות בקבוצות פייסבוק של בניית אתרים ווורדפרס על מה זה אחסון אתרים? , איך זה עובד, מה צריך לבדוק ולשאול ועוד כל מיני שאלות שקשורות לתחום.
החלטתי לבנות פה איזה מדריך שיעשה סדר בבלאגן ויתן לכם את כל התשובות לגבי אחסון, למען ההגינות אגיד שגם אני נותן שירות של אחסון אתרים.
נתחיל מהתחלה – כל אתר אינטרנט בנוי מקבצים, הקבצים הללו צריכים לשבת על איזה מחשב בשביל שתוכלו לגשת אליהם. המחשבים שהקבצים יושבים עליהם נקראים שרתים, שרת הוא מחשב בד"כ עם מפרט חזק שם נמצאים הקבצים של האתר – ברגע שגולש כותב את כתובת האתר בדפדפן, הדפדפן הולך ומחפש את האתר באותו שרת שם מאוחסנים הקבצים. תחשבו על זה כאל מחסן של קבצים. אגב גם מחשב מאד פשוט יכול לשמש כשרת, צריך רק לחבר אותו לרשת ולהריץ תוכנה שתתן אפשרות לגשת אליו מבחוץ – לא מומלץ לאתרים כיוון שרוחב פס הגלישה הביתי הוא נמוך בהשוואה לחוות שרתים ולכן האתר יטען מאד לאט למי שיגש אליו וגם אם יגלשו אליו עשרות/מאות אנשים במקביל רוב הסיכויים שהוא לא יעמוד בעומס.
רגע רגע, עצור – מה זה חוות שרתים שעכשיו אמרת?
אז כן, חוות שרתים, זאת לא חווה שמגדלים בה שרתים, לא משקים אותם והם גדלים, חוות שרתים זהו חדר ענק שם נמצאים עשרות ומאות מחשבים (שרתים) שמחוברים לרשת, התנאים שם אופטימליים לעבודה מאומצת של מחשב ואומנם לא משקים אותם, אבל בהחלט דואגים להם לתשתיות טובות ולתחזוקה הולמת.
אוקי – הבנתי מה זה שרת, עכשיו מה לבחור?
אחסון אתרים זהו תחום מאד וותיק, יש לא מעט חברות ענק וגם חברות קטנות ששוכרות מקומות מהחברות הגדולות ומוכרות את זה הלאה. כשבאים לבחור אחסון לאתר שלכם צריך לדעת כמה דברים.
נתחיל מסוג השרת – ישנם 2 סוגים – שרת עם מערכת הפעלה וינדוס ושרת עם מערכת הפעלה לינוקס.
ההבדל ביניהם הוא לרוב במחיר – שרתי הלינוקס זולים משמעותית משרתי הוינדוס בעיקר בשל העובדה שאין צורך ברישיונות שימוש ובתשלומים גבוהים על מודולים שונים. במבחן הביצועים הם דיי שווים, גם מבחינת היציבות והנוחות (כאשר נוחות זה עניין מאד אינדיבידואלי, אני יותר אוהב את הנוחות של הלינוקס, יותר פשוט ונוח לדעתי), בעניין האבטחה כאן לדעתי יש למיקרוסופט יתרון, כיוון שהם נותנים יותר דגש על עדכוני אבטחה שמבוצעים אוטומטיים בשרת לעומת לינוקס שם צריך להתקין עדכונים ידנית.
להלן וידיאו שמסביר מצויין את ההבדלים ביניהם
עכשיו קצת על מחירים
ישנם כמה אפשרויות כאשר מאחסנים אתר. האפשרות הפשוטה והקלה ביותר היא לרכוש נפח אחסון אצל חברה כלשהי – מה זה אומר? תמורת תשלום מאד סימלי ספק האחסון מקצה לכם שטח על הדיסק של השרת, מקצה לכם שטח תעבורה של נתונים, כמויות של דאטאבייס ואתם יכולים להשתמש בנפחים שהוקצו לכם. השיטה הזאת מתאימה לאתרים מאד קטנים – תדמיתיים או אתרי מידע לא גדולים שאין בהם הרבה גולשים. החסרונות פה הם רבים – ברגע שאתם מקבלים נפח אחסון על שרת אתם בעצם מתחלקים במשאבי השרת עם כל מי שיושב שם, אתן דוגמה – נאמר ויש לי עכשיו שרת פשוט 4 ליבות, עם 8 גיגה זכרון, ונפח אחסון של 2 טרה. אני מחליט לתת לכל לקוח שמגיע אליי 200 מגה אחסון. הלקוחות מתחלקים כולם בנפח אחסון של ה 2 טרה שיש לי ומתחלקים במשאבי הליבות וזיכרון – זאת אומרת שככל שיהיו לי יותר לקוחות על השרת הזה המשאבים יצטרכו להתחלק ליותר מקומות – האיטיות תגבר והיעילות תרד. כמו כן אתם מושפעים גם מהשכנים שלכם באותו שרת – להלן מאמר שכתבתי אודות שכנים ברשת שירחיב לכם את האופק בנושא הזה.
אפשרות דיי דומה רק מהצד השני של המתרס נקראת ריסיילר – בטוח שמעתם על המושג. כאן מדובר על זה שאתם בעצם רוכשים נפח אחסון משמעותי וגדול ויכולים לחלק אותו הלאה ללקוחות שלכם או לאתרים שברשותכם – היתרון כאן שברגע שאתם בעצם לוקחים נפח משמעותי אז יש לכם יתרון על שאר המאוחסנים בשרת (אם הם רק באחסון רגיל).
עכשיו לחלק היותר משמעותי בתחום – שרת יעודי רגיל או VPS וירטואלי
אז אם קראתם את כל מה שרשמתי וגם את המאמר הנלווה של שכנים ברשת אתם כבר יכולים לגבש לעצמכם דעה האם מספיק לכם אחסון קטן או ריסיילר בשביל לאחסן את האתר/אתרים שלכם או שאתם צריכים משהו יותר חזק.
כאשר מדברים על שרתים יותר חזקים מדברים על שרתים יעודים – שרת יעודי עולה המון כסף! שרת יעודי פיזי הוא בד"כ מחשב חזק מאד ששייך רק לכם ואתם מחליטים מה קורה איתו, איך אתם מקצים את המשאבים, אילו מודולים מותקנים עליו ועוד. בשרת יעודי פיזי תצטרכו לתחזק אותו לבד או עם איש תחזוקה מקצועי, תצטרכו לדאוג לכל הרישיונות שימוש ובעצם אתם מנהלים אותו ויכולים לאחסן בו לקוחות שלכם או אתרים שלכם. כאן כל המשאבים של השרת שלכם ואתם מחליטים איך להשתמש בהם ולמי להקצות מה. אם יש לשרת 16 גיגה זיכרון אז יש לכם 16 גיגה זכרון.
ככל שהשרת יותר איכותי ויותר טוב הוא גם יעלה ככה… אתם כמובן יכולים להשכיר שרת כזה מחברת שרתים/אחסון גדולה ולשלם פר חודש. האפשרות הזאת ממש לא זולה.
אפשרות קצת יותר זולה וקצת מתפשרת במשאבים היא VPS – VPS זהו שרת וירטואלי – מה זה אומר וירטואלי? באמצעות תוכנה מיוחדת מדמים שרת רגיל – לוקחים את כל המשאבים של השרת ופותחים עליהם כמה שרתים וירטואלים ומחלקים לכל שרת וירטואלי את המשאבים על פי מה שהוא משלם. לדוגמה אם יש לי 16 גיגה זכרון על השרת, אני יכול לחלק אותו ל 2 שרתים של 8 גיגה זכרון כל אחד, או 4 שרתים של 4 גיגה זכרון – ולכל שרת להקצות כמה ליבות הוא יכול להשתמש, כמה אחסון מהדיסק וכו ולכל אחד לתמחר על פי החוזק של ה VPS שהוא משתמש ובוחר.
גם כאן תלוי כמה משאבים לוקחים ולפי זה התמחור – לרוב זה יהיה זול משמעותי משרת פיזי וגם התחזוקה היא בד"כ על בעל השרת הפיזי ולא עליכם – לכן זה גם מוזיל לכם המון עלויות מסביב.
לסיכום
לרוב האנשים יספיק לקחת נפח אחסון רגיל – במידה ויש לכם אתר עם נפח יותר גדול ההמלצה היא לקחת משהו קצת יותר רציני, ריסיילר או אפילו VPS – בחנויות לדוגמה אני אמליץ לקחת אחסון שאתם יודעים שאין עליו עומס רב והיכולת שלו לטפל בגולשים רבים יהיה באיכות טובה מאד.
אם אתם מעוניינים בייעוץ נוסף/עזרה או לקבל אחסון מוובקלאב – צרו איתנו בקשר ונשמח לעזור!
אייל מזרחי
מעל עשור שאני עוסק בתחום השיווק ברשת (SEO), פריק מחשבים מתמיד, בעבר היה בבעלותי אחד מאתרי הפורומים הגדולים ביותר לנוער.
ניסיון רב בתחומים התחרותיים ביותר ובעל לא מעט נכסים אינטרנטיים.
נשוי + 3 , גר בקריות ונותן ייעוץ בתחום ה SEO וPPC.